Læs artikel fra Fyens Stiftstidende 01-10-2002 :


KIRKEMUSIK: Nyt kirkeorgel med bedre klang til 480.000 kroner

Orgel byggerne Morten Jensen og Nis Brummer


ROERSLEV:
Det store tilløbsstykke ved sommerfesten og kræmmermarkedet forleden på sportspladsen i Roerslev var menighedsrådets stand, hvor det var muligt at erhverve sig en orgelpibe fra kirkens gamle orgel, der netop er blevet nedtaget for at give plads til et nyt. Der var ca. 200 orgelpiber i alle størrelser fra ca. 20 cm til 1,5 meter lange, og salget indbragte 1300 kroner til menighedsrådets orgelfond.
Fonden med opsparede og indsamlede midler nåede dermed op på de ca. 80.000 kroner, som Roerslev kirkes nye orgel har kostet at erhverve. Med opstilling og ombygning af pulpitur løber de samlede udgifter op i 480.000 kr., og de 400.000 kroner låner menighedsrådet i Stiftsmidlerne.

Det gamle orgel fra 1975 var slidt op. Det var bygget til kirken af Fyns Orgelbyggeri.

Efter at kirken blev restaureret i 1996 og al den gamle indvendige kalk blev hamret ned, fik orglet en spinkel, skinger klang i kirkerummet, og en af orglets fem stemmer kunne ikke længere bruges. Der var problemer med stemningen, fordi piberne var udført i en for hård legering, der bevirkede, at pibekanterne var tilbøjelige til at knække ved gentagen stemning.

En istandsættelse og udvidelse af det bestående orgel var problematisk og ville ikke stå i rimeligt forhold til udgifterne. Derfor begyndte menighedsrådet at se sig om efter et andet, brugt orgel, der imødekom menighedsrådets ønsker om en mildere og fyldigere klang.

Efter nogen søgen fandt menighedsrådet et godt, brugt orgel i Ajstrup kirke ved Ålborg. Her havde man fået råd til at købe et nyt og større orgel. Det eksisterende stod i et sideskib og kunne ikke spille kirkerummet op.

Orglet er bygget i 1962 af orgelbygggerfirmaet Th. Frobenius & Sønner. Det har seks stemmer og pedal-register.

Modsat det gamle orgel i Roerslev kirke er orglet fra Ejstrup kirke opbygget således, at organisten sidder med ryggen mod skibet. Orglets pedalpiber i træ er løst opsat på hver side af hovedværket, og bag på orglet findes blæser og bælg i en stor kasse.

Det "nye" orgel indvies med en koncert ved organist Jane Laut, Dalum, 29. oktober. Ved gudstjenesterne indtil da anvendes et elektronisk orgel.