Sommerkoncert i Asperup Kirke

Sofie Spanget Takkula, cello solist

musik af Telemann, Mozart og Haydn
entre: gratis

Fyns Amatørsymfoniorkester er grundlagt så tidligt som i 1948 og har igennem de sidste mange år haft ca. halvtreds aktive medlemmer fra hele Fyn. Orkestret spiller større symfoniske værker, herunder klassiske symfonier, koncerter med solister og lejlighedsvis værker for orkester og kor. Orkestret afholder årligt 2 større koncerter og medvirker desuden ofte i en række andre musikarrangementer. Sommerorkestret spiller sædvanligvis strygermusik, men er i år udvidet med blæsere dvs. 2 horn og 2 oboer, som er besætningen i sommerkoncertens repertoire.

www.fynssymfoni.dk/

Thomas Munk-Petersen har igennem de sidste par år været orkestret dirigent og instruktør. Som professionel orkestermusiker, tidligere cellist i Odense Symfoniorkester, har Thomas i væsentlig grad medvirket til skoling af orkestret og har samtidig tilført engagement og spilleglæde.

Cellist Sofie Spanget Takkula: Sofie Spanget (født 1984) påbegyndte sin musikalske udvikling som 8-årig i Odense Musikskole hos Thomas Munk-Petersen. Efter et antal succesoplevelser bl.a. vinderen af musikskolens cellokonkurrence i 2000 og solist med H.C. Andersen Youth Symphony Orchestra i 2002, fik hun for alvor blod på tanden, og blev i 2003 optaget på Det Fynske Musikkonservatorium hos docet Niels Ullner. Den foreløbige karriere har budt på mange oplevelser, heriblandt 1. prisen i Syddansk Talentkonkurrence. I maj 2008 afsluttede hun sin Musiker/Performer diplomuddannelse fra Det Fynske Musikkonservatorie med topkarakter, og fortsatte direkte i solistklassen som udvekslingsstudent ved Sibelius Akademiet i Helsinki. Her modtog hun undervisning af prof. Marko Ylönen og prof. Martti Rousi. I 2011 vil Sofie færdiggøre sine studier på Syddannsk Musikkonservatorie, og samme år i august, er hun blevet inviteret af Odense Symfoniorkester som solist i Elgars cellokoncert.

Om Sommerkoncertens program:

Georg Philipp Telemann (1681-1767). En af datidens store komponister med en formidabel produktion på mindst 3000 værker herunder kirkemusik, operaer og solistkoncereter. Ouverture D-dur består ikke alene af en ouverture maestoso men efterfølges af flere danseagtige satser: Plainte, Rejouissance, Carillon, Tintamare, Loure og Menuet I og II.

Joseph Haydn (1732-1809). Koncerten for cello og orkester D-dur blev komponeret i 1783 til Antonin Kraft, som var cellist i Prins Nikolaus Esterhazys orkester. At koncerten kan tillægges Haydn, har været betvivlet, men er endelig dokumenteret ved fund af Haydns signatur på originalmanuskriptet i 1951. En af de mest spillede cellokoncerter. Førstesatsen er rolig med et charmerende melodisk hovedtema, satsen undergår hurtigt en udviklingsfase hvor et andet tema, som bygger på temaet i indledningen opdages, i reprisen returneres til det dejlige hovedtema. I anden sats med tempobetegnelse Adagio er tonarten skiftet til dominerende A-dur, midt i satsen fremtræder en episode i ret distant C-dur. Hovedtemaet er som i førstesatsen smukt melodisk

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-91). Symfoni no. 29 i A-dur K. 201 er færdiggjort 6. april 1774. Den er sammen med symfoni no. 25 en af Mozarts bedre kendte tidlige symfonier. Første sats er i sonateform, med et yndefuldt hovedtema karakteriseret ved et oktavspring og ambitiøse hornpassager. Anden sats er noteret med dæmpede strygere (Andante con sordino) og fremstår med gennemførte melodiske fraser. Den tredje sats, en menuet, er karakteriseret ved nervøse punkterede rytmer og stakkatofraser; trioen fremtræder så som en mere graciøs kontrast. Den energiske sidste sats, endnu en sats i sonateform nu i 6/8 tempo, viser tilbage til førstesatsen med oktavspring i hovedtemaet.